Jak na krásné vlasy

Klíčem ke krásným a zdravým vlasům je správná péče. A to nejen v kadeřnictví při střihu nebo jiném ošetření, ale hlavně doma. Jak tedy na to?

První krok je správné mytí. Vyberte si vhodný šampon. Frekvence mytí je zcela individuální.
Každému se maz tvoří jinak, pracujeme v různém prostředí atd. Nejčastější je mytí jednou za 3 dny, někdo potřebuje mýt vlasy denně, jiný jen jednou za týden. Myjeme především vlasovou pokožku. Vlasy dobře namočte, do dlaně dejte trochu šamponu - kapku asi velikosti desetikoruny. Rozpěňte jej v dlaních, naneste na pokožku hlavy pod vlasy a bříšky prstů jemně masírujte. Při prvním mytí šampon moc nepění, smývá největší nečistoty jako je maz, pot a prach. Důkladně opláchněte a proces zopakujte. Nyní se už vytvoří bohatá pěna. Středy a konce delších vlasů stačí promýt jen touto pěnou - stahujte ji směrem od hlavy do konečků, nedrhněte. Tak se vlasy nezacuchají. Pokud je potřeba, přidávejte vodu, ne šampon! Vlasy důkladně opláchněte. Zbytky by mohly dráždit a vysušovat pokožku.

obr1_vlasjpg
Obr. 1 Struktura vlasu

Druhým opravdu nezbytným krokem je kondicionér. Vynechat ho mohou jen lidé s krátkými vlasy, protože prvních 5 - 10 cm vlasu zvládnou ošetřit mazové žlázy. Je dobré znát strukturu vlasu (Obr. 1). Vlas má dřeň (medulu), kůru (kortex) a vnější šupinatou vrstvu (kutikulu). Ráda přirovnávám vlas ke smrkové šišce (Obr. 2). Přirozené pH vlasu je 5,5 (mírně kyselé). Šampon vlivem pH kolem 6 šupiny kutikuly pootevře, a tak může vlasy mýt i pod povrchem. Pak je potřeba vlas opět pevně uzavřít. To zařídí kondicionér (mívá pH kolem 4). Umyté vlasy vyždímejte nebo prosušte ručníkem. Kondicionér dejte do dlaně (opět množství jako u šamponu), rozpracujte v dlaních, naneste na délky vlasů (cca 10 cm od hlavy a dále), zbytkem můžete pohladit i vlasy u hlavy. Pročešte a po 1-3 minutách působení důkladně opláchněte. Vlas je nyní uzavřený, hladký a dobře se rozčesává. Pokud např. 1x týdně použijete i vlasovou masku (ta mívá pH vyšší než kondicionér, aby pootevřenou kutikulou pronikla hlouběji do vlasu a vyživila ho), použijte kondicionér až po smytí masky, aby byl vlas dobře uzavřen. 

obr2_siskyjpg
Obr. 2 Smrková šiška jako model vlasu - vlevo zavřený zdravý vlas, vpravo otevřené šupiny kutikuly

Doporučuji používat profesionální vlasovou péči, která je účinná a šetrná k vlasům i pokožce. Proto se o výběru vhodných produktů přímo pro vaše vlasy poraďte raději se svou kadeřnicí než v TV reklamě. A další důležitá zásada - vlasy vždy sušte! Dělá to dobře vlasové pokožce. A jen ze zdravé pokožky mohou růst zdravé vlasy.

Text, foto a obrázek: Míla Přibylová, Kadeřnictví Mila Vlasy, www.milavlasy.cz